céges szakítós e-mail-ek - CÉGES SZTORIK és HR gyűjtések

céges szakítós e-mail-ek

DR. Tóth András Hírleveléből

2009. december 27. - duna szelet

Hogyan tudjuk megállapítani azt, hogy valakinek megfelelő-e a hozzáállása? Tegyünk fel néhány célirányos kérdést az állásinterjú során. Robert Hall (az On Hiring – "Az alkalmazásról" című könyv szerzője) az alábbi kérdéseket javasolja annak érdekében, hogy felismerjük a megfelelő hozzáállású jelentkezőt:

  • Meg tudná mondani nekem, miért érdekli ez az álláslehetőség? Ezzel kiszűrhetjük azokat, akiknek szinte mindegy, milyen állásról van szó, csak munkájuk legyen, illetve megtaláljuk azokat, akiket valóban ez a lehetőség érdekel, mert a cég iránt is lelkesednek.
  • Miért döntött úgy, hogy otthagyja a jelenlegi munkáját? Ez a kérdés segít abban, hogy megismerjük a jelölt motivációját.
  • Mennyit szeretne keresni két év múlva? Vajon reális elképzelései vannak-e az illetőnek arról, hogy mennyit ér a szakmában? Vagy máris olyan nagy az öntudata, hogy az előrevetítheti a bajt, amit jobb megelőzni?
  • Mit tekint eddigi szakmai pályafutása legnagyobb eredményének? Figyeljünk oda a büszkeségre és lelkesedésre utaló jelekre.
  • Milyen kudarcok vagy csalódások érték már a szakmájában? Vajon képes-e elismerni az illető saját gyöngéit, és fesztelenül beszélni ezekről? Képes-e nevetni önmagán?
  • Miféle kockázatokat vállalt az utóbbi néhány munkahelyén, és milyen eredménnyel járt ilyenkor? Ez a kérdés afféle vízválasztó: a válaszokból megtudhatjuk, kik azok, akik kiválóak, illetve inkább csak átlagos képességűek. Azok, akik hajlandóak kockázatot vállalni, nyitottabbak az új képességek elsajátítása felé, és szívesen vállalják a szakmai kihívásokat.
  • Gondoljon olyasvalamire, amit kudarcnak tekint az életében. Mit gondol, miért következett be ez? Vajon vállalja-e az illető a felelősséget, vagy mindig másokat hibáztat a történtekért?
  • Örömét lelte-e a munkájában eddigi munkahelyein? Vajon panaszkodik-e másokra? Nehezen jön ki a kollégáival? A korábbi munkáltató túlzott bírálása figyelmeztető jel lehet számunkra.
  • Mit tesz, ha gondot jelent Önnek egy probléma megoldása? Mennyire önálló a jelölt? Mennyire találékony és talpraesett? Képes-e megbízni másokban? Na és ellopni mások ötleteit?
  • Mi a kedvenc időtöltése? Van-e hobbija? Milyen az érdeklődési köre? A munkán kívüli elfoglaltságai, szabadidős tevékenységei pontosíthatják a jelöltről alkotott képünket.
  • Jellemezze azt a főnökét, akit a legjobbnak tartott ezidáig. A válasz segít megállapítani, milyen típusú vezetésre van szüksége az illetőnek, illetve kideríteni azt, hogy miként viszonyul a kritikához.
  • Mi volt a legunalmasabb munka, amit valaha is végzett? Az, aki monoton munkát is képes jól végezni, könnyen alkalmazkodik, márpedig – lássuk be – minden munka magában hordozza az egyhangúság veszélyét.

Üzleti tanulság: A legjobb alkalmazott az, aki a megfelelő tapasztalattal és hozzáállással rendelkezik, és elfogadja a fizetési feltételeinket is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leavingemail.blog.hu/api/trackback/id/tr621625683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása